TARIMSAL SULAMA VERİMLİLİĞİ ALT ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

28.05.2021 / Gösterim Sayısı : 451 / Arşiv

 

Tarımsal Sulama Verimliliği Alt Çalışma Grubu toplantısı 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

 

Toplantı konu başlıkları, çalışma yönteminin belirlenmesi ve çalışma belgesinin incelenmesi, su şurası web sitesi üzerinden gelen görüşlerin tartışılması ve gelecek toplantı tarihlerinden oluştu.

 

Çalışmanın sekteye uğramaması için koordinatör yardımcısı olarak DSİ’den Dr. Aynur Faryap seçildi. İkinci raportör ise TAGEM’den Gonca Karaca Bilge oldu.

 

Toplantıda tarımsal su verimliliği ile ilgili aşağıda belirtilen stratejik konular istişare edildi:

 

·        Tarım alanlarında sulama randımanın yüzde 47,5 olduğu ve yüzde 55’e çıkarmayı hedefledikleri belirtildi.

·        Sulamaların bitki su tüketimine dayalı yapılmadığı, mevcut sulama yönteminin eksiklerini bularak sulamayı arttırmayı amaçladıkları ifade edildi.

·        Su israfı ve verimlilikte yaşanan düşüşlerden kaynaklanan hataların yapılmaması için güncel su tüketimine dayalı sulama yapılması gerektiği ifade edildi.

·        Bitki su tüketiminde çiftçinin uygun bitki yerine kar edeceğini düşündüğü bitkiyi ektiği belirtildi. Buna bağlı olarak da suyun çiftçi tarafından yanlış kullanıldığı ve eğitim verilmesi gerektiği gündeme geldi.

·        Ürün bazlı teşviklerin olduğu ancak su tüketimine dayalı desteklerin mevcut olmadığı, havza bazlı desteklerin ihtiyaca göre verildiği belirtildi.

·        Sulama modüllerinin nasıl gerçekleştirildiği konuşuldu. Bitkinin ihtiyacına göre sulama yapılması gerektiği buna yönelik önerilerin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.

·        Sulamalarda su tüketimi standartlarının ve tahminlerinin yapılabileceği böylelikle verimli bir üretimin gerçekleştirilebileceği belirtildi.

·        Sulama birliği ve kooperatiflerinin sulamalarını yapması, personel istihdamının sağlanması gerekliliği gündeme geldi.

·        Tarla içi projelerin saha içi izlemelerinin gerekli teknik alt yapı ile özel sektörün desteği ve ilgili kurumların denetimi ile yapılması gerektiği konuşuldu.

·        Çiftçiye ölçülü su verilmesi ve desteklerle sulama verimliliğinin kontrol edilebileceği çözüm önerisinde bulunuldu.

·        Gelecek toplantıda, DSİ tarafından projelerin nasıl yapıldığı, kapasitenin nasıl belirlendiği ve sulama işletmelerinin mevcut durumu hakkında bilgi verip karşılaşılan sorunlara, sulama altyapısına, Konya ilindeki durum ve karşılaşılacak sorunlara ilişkin ve sulama sistemlerinde ölçüm yöntemlerine ilişkin sunumların yapılması kararına varıldı.

YUKARI