1. SU ŞÛRASI - SU KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞMA GRUBU İLK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

6.05.2021 / Gösterim Sayısı : 1006 / Arşiv

1. Su Şûrası, Su Kaynaklarının Geliştirilmesi ilk toplantısı 6 Mayıs Perşembe Günü Şûra Genel Sekreteri Mustafa Uzun’un açılış konuşmasıyla başladı. Uzun, 1. Su Şûrasının 29 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen açılış toplantısı ile ilk aşamasını tamamladığını ve temmuz sonuna kadar sürecek toplantılar ile devam edeceğini, daha sonra yayınlanacak olan sonuç bildirgesi ile sürecin tamamlanacağını belirtti.

Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Çalışma Grubu kapsamında önümüzdeki 3 ay boyunca müzakere edilecek konu başlıklarını sıralayan Uzun, bu başlıkları şöyle listeledi:

1 - Türkiye'de Su Potansiyeli

2 - Havzalarda Hidrojeolojik Etüt Çalışmalarının Yapılması

3 - Su Kaynaklarının Geliştirilmesine Yönelik Planlama Mühendislik Hizmetleri

4 - Su Kaynaklarının Geliştirilmesinde Meteorolojik Verilerin Kullanılması

5 - Havza Master Planları

Son olarak da Halkın Katılımı/Bilinçlendirilmesi, Karşılaşılan Sorunlar, Darboğazlar ve Öneriler


Resmi gazete yayınlanan Şûra Yönetmeliği kapsamında şûradaki çalışma gruplarının çalışmalarının yürütülebilmesi için başkan, başkan yardımcısı ve raportörler seçildi. Çalışma Grubu Başkanlığı görevini Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Çalışma Grubu Başkan Yardımcılığı görevini ise DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanı Nazmi Kağnıcıoğlu üstlendi.

Raportör olarak görevlendirilen diğer üyeler ise:

DSİ Genel Müdürlüğü 4. Planlama DSİ Şube Müdürlüğünde görev alan Mustafa Demir

DSİ Genel Müdürlüğünde görev alan Mühendis Hasan Taylan

DSİ Genel Müdürlüğünde görev alan Mühendis Sermin Özsayın

Su Yönetimi Genel Müdürlüğünde görev alan Uzman Ahmet Vehbi Muslu olarak belirlendi

Seçimin tamamlanmasının ardından ülkemizin gelecek dönemde yaşayabileceği su sıkıntısına dikkat çeken Özölçer ülke çapında su planlamasının öneminden bahsetti. Su kaynaklarının geliştirilmesi planının ön çalışmalar, planlamalar, inşaat, işletme ve bakım olmak üzere 5 kademesi olduğunu ifade etti ve bu geliştirmenin hedeflerini şu şekilde sıraladı:

1 - Suyu temin etme

2 - Sulama

3 - Hidroelektrik enerji

4 - Taşkınların kontrolünün sağlanması

5 - Havza düzenlemesi

Tanışma toplantısının ilerleyen dakikalarında katılımcılar kendilerini tanıtarak uzmanlık alanlarından bahsetti ve su kaynaklarının geliştirilmesi yönünde fikirlerini beyan ettiler. Toplantı sona ermeden önce çalışma grubunun ikinci toplantısının gündemi ve tarihi belirlendi. İkinci toplantının 20 Mayıs 2021 tarihinde saat 10:30’da yapılması kararlaştırıldı.

 

YUKARI