1. SU ŞURASI - SU VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU İLK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

5.05.2021 / Gösterim Sayısı : 847 / Arşiv

1. Su Şûrası, Su Verimliliği Çalışma Grubu İlk Toplantısını 4 Mayıs Salı günü gerçekleştirdi. Toplantı açılışını Şûra Genel Sekreteri Mustafa Uzun yaptı. Su Verimliliği Çalışma Grubu kapsamında önümüzdeki 3 ay boyunca müzakere edilecek konu başlıklarını sıralayan Uzun, bu başlıkları şöyle listeledi:

1. İçme ve Kullanma Suyu Şebeke Kayıpları

2. Sanayide Su Verimliliği

3.Tarımsal Sulama Verimliliği

4.Hane Halkı Su Verimliliği

5.Su Ayak İzi

6.Yeniden Kullanım ve Diğer Alternatif Su Kaynakları (Atık Suların ve Sulamadan Dönen Suların Yeniden Kullanımı, Deniz Suyu, Acı Su, Yağmur Sularının Toplanması, Gri Su Kullanımı, Su Hasadı)

7.Halkın Katılımı/Bilinçlendirilmesi

8. Karşılaşılan Sorunlar, Darboğazlar ve Öneriler


Şûra Yönetmeliği gereğince Su Verimliliği Çalışma Grubunun başkan, başkan yardımcısı, raportör seçimleri yapıldı. Çalışma Grubu Başkanlığı görevini Atatürk Üniversitesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Bölümünden Prof. Dr İlker Angın, Çalışma Grubu Başkan Yardımcılığı görevini ise SYGM Daire Başkanı Yusuf Başaran üstlendi.

Raportör olarak görevlendirilen diğer üyeler ise:

Su Yönetim Genel Müdürlüğünde görev alan Uzman Asiye Düşünceli,

Su Yönetim Genel Müdürlüğünde görev alan Mühendis Fatma Zişan Tokaç,

DSİ Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev alan Celil Şahbaz olarak belirlendi.


Çalışma Grubu Başkanlığı Prof. Dr İlker Angın moderatörlüğünde devam eden tanışma toplantısında katılımcılar kendilerini tanıtarak açılacak alt gruplar hakkında önerilerde bulundular. Toplantıyı sonlandırırken Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Yusuf Başaran, kullanılmış suların yeniden kullanılması, yağmur suyu hasadı, eğitim ve farkındalık gibi bütün sektörlere etki eden hususları ayrı bir şekilde tartışması gerektiğine değindi.

Alt çalışma grupları olarak; içme ve kullanma maksatlı su kullanımında verimliliğin artırılması, tarımsal sulama maksatlı su kullanımında verimliliğin artırılması, endüstriyel maksatlı su kullanımında verimliliğin artırılması, hane halkı su kullanımında verimliliğin artırılması, arıtılmış atık suların ve diğer alternatif kaynakların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, sektörel bazlı su ayak izinin hesaplanması, eğitim ve farkındalık, su verimliliğini artıran yenilikçi ve düşük maliyetli teknolojiler ve enerji verimliliği gibi çalışma konuları üzerinde gruplar oluşturulması gündeme getirildi.

YUKARI